maandag 18 januari 2016

Digitaal ondertekenen

Digitaal ondertekenen van een checklistSMS met code
Omdat de digitale pen inktloos is, vindt Digitale Checklisten het de hoogste tijd om afscheid te nemen van het laatste restje inkt. Vaarwel handtekening en welkom digitale ondertekening!

Software ontwikkelaar Michiel van Oosten werkte de technische specificaties uit en kwam met een veilige en eenvoudige functionaliteit. 'Ik wilde iets maken dat veilig is en helemaal past in de manier waarop mensen omgaan met digitale documenten', aldus de software ontwikkelaar. 

Als voorbeeld voor de ondertekening noemt de software ontwikkelaar de loginmethode van bedrijven als Google en Apple. 'Deze bedrijven bieden voor het inloggen een identificatie in 2 stappen en dat sluit aan bij de eisen voor een digitale handtekening', legt de software ontwikkelaar uit.


Eisen aan digitaal ondertekenen

Sakina Kodad, hoofdjurist bij Digitale Checklisten, bewaakte de juridische aspecten van de digitale ondertekening en besprak deze met de afdeling Development. 'Twee zaken waren erg belangrijk bij het digitaal ondertekenen', vertelt de jurist. 'Naast een aantal wettelijke eisen geldt voor veel van onze gebruikers ook nog een aantal door de Raad van State geformuleerde uitgangspunten.' Kodad legt uit dat 'de Raad van State in meerdere uitspraken een soort richtlijn voor controlerapporten van overheidsinspecteurs opstelde.'
Digitale Checklisten zocht uit hoe hun gebruikers op goede manier volgens de gestelde eisen kunnen werken. 'De digitale ondertekening is een van de eisen van de Raad van State', vervolgt Kodad. 'Tegelijkertijd wijzigden we ook het pdf-rapport dat van iedere checklist kan worden opgevraagd. Het geheel levert een compleet document dat voldoet aan de juridische eisen', sluit Kodad af.


Hoe werkt de digitale ondertekening?

Het ondertekenen van een checklist werkt als volgt. Nadat je akkoord gaat (stap 1) krijg je via een mail of een sms een code (stap 2) om de ondertekening te bevestigen. Social media-specialist Roy Bogaart maakte een filmpje over de werking van de digitale ondertekening.How to-video over het ondertekenen van een checklist.

Vragen?


Heb je vragen over deze blog of over Digitale Checklisten reageer dan via het forum onder deze blog of mail naar info@digitalechecklisten.nl.

1 opmerking:

  1. Inmiddels werken we al veel meer met digitale handtekening zoals bijvoorbeeld Stiply.nl heeft. Ik vind het echt een geweldige uitvinding, het bespaart een hoop rompslomp. Ik hoop dat meerdere bedrijven naar de voordelen gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen